Странице

уторак, 18. јануар 2011.

Rolat od pecenih paprika

Deco je'l volite pecene paprike? Ja ih obozavam! Obozavam paprike u svim bojama i oblicima, sem onih babura sto ih mahom koriste za punjenje. Njih ne mirisem ni malo. Pecene paprike su mi najdrze zimi, kada ih izvucem iz zamrzivaca pa izbelolucim. Doduse Deki bezi od mene i zeza me da cu morati da spavam na fotelji ako ih jedem, ali ja trpim cigare pa moze on povremeno beli luk. Moram da priznam, ja sam nepusac malo jace od dve godine, i dok sam i sama trosila glupu biljku, nisam imala kontraargument :)) Sada mogu da se bahatim i da smrdim na luk bez grize savesti lol Da ne pomislite da ne primenjujem sve zivo da ubijem miris, ali beli luk je retko "smrdljiva" sorta, izlazi iz svake porice :))

Nego da se vratim na pocetak ...

Letos/jesenas mi je svekrvica ispekla paprike, oljustila, spakovala po 6 komaTa u kesicu (jer smo mi to tako trazili) i zamrzla, pa sad samo vadim i uzivam. Pod pecenim paprikama podrazumevam crvene mesnate paprike, bogatog ukusa.
Za novogodisnju trpezu sam pored ostalog, pravila i rolat iz naslova - tradicionalno :)) Ovaj rolat, koji obozavam, pravim samo tada a da me pitate zasto, pojma nemam.
Neko pohuje paprike pa redja slane torte, neko pravi musaku, a ja sam izabrala najjednostavniju varijantu od paprika, bez mnogo petljancije ... a ukus fantazija.

Potrebno je za koru:
  • 6 vecih pecenih paprika
  • 4 jaja
  • 2 kasike brasna
  • 1 kasika prezli
  • 1 kasicica soli
  • 60ml ulja
Potrebno za fil:
  •  150g vajkrema
  • 6 kasika pavlake
To je osnovno, a mozete dodati i seckanu sunkicu, krastavcice ili seckani vlasac kao sto je kod mene. Doduse ne vidi se lepo na slicicama. Mozete i bez svega nabrojanog.

Priprema:

Rolat pecem u djuvecari unutrasnjih dimenzija 38x22cm, na pek papiru koji ne podmazujem. Neko podmazuje papir, pa cisto da napomenem da nema podmazivanja.
Umutiti posebno belanca sa solju, smanjiti brzinu miksera pa dodati zumanca i ulje. Na kraju samo rucno umesati lagano brasno i prezle. Smesu izliti u djuvecaru pa odozgo poredjati polovine paprika jednu do druge. Paprike dobro ocediti pre toga. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200C, pa peci 10-15 min. Pecenu koru preseci popreko na pola.
Kore ostaviti na papiru na kome su se pekle. Papir iseci na pola ili za jednu od polovina uzeti novi komad papira. Zamotajte koru u rolat (sa sve papirom) od jedne duze ivice ka drugoj (slika - desna ka levoj ivici) i ostavite da se skroz ohlade. Sve ovo mozete da obavite i na suvoj krpi (nema potrebe da se kvasi) ali papir smotate i bacite, a krpa mora da se pere ;)
Ohladjene kore razmotati i nafilovati smesom od pavlake i vajkrema. Na svaku koru staviti po 3 pune kasike fila.
 
Ja sam po jednoj polovini posula suvim vlascem, dok sam drugu ostavila praznu. Zarolati opet kore, pa odozgo premazati ostatkom fila. Po zelji mozete da pospete susamom ili rendanim kackavaljem. Na rolat sa vlascem sam bacila susam i ukus je bio pun pogodak :)

11 коментара:

  1. Sad baš videh recept i dođo' da te nahvalim :)
    Obožavam paprike u svakom obliku (i boji :))
    Ovo mora se isproba, što pre! :)) ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na pohvali, sestro po paprikama (ajvaru) :)

    ОдговориИзбриши
  3. Taci, ovo jako dobro izgleda! Evo uspjela sam otvorit tvoj blog, nadam se da vise nece biti problema. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Aaaaj! Obozavam pecene paprike! I ovo cu vec danas da napravim :)
    Pretpostavljam da je preukusno!

    ОдговориИзбриши
  5. Pridruzujem se klubu obozavaoca pecenih paprika :)
    Super ti je ovaj rolatic, a nakon ovog posta dobih zelju za tom belolucnom salaticom :)))

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicno, A+...Obozavam paprike, ali ti si ih napravila fantasticno..Nisam ovako nikad probala!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala devojke!

    Sweet,
    Ne znam sta je bilo sa blogom. Videla sam da ne mozes da otvoris, pa sam reinstalirala bazu. Skinula sam pozadinu za slucaj da ona koci i eto ga, radi :)

    Inace ne drzim na pocetnoj nista preterano od dodataka i slicica jer sam primetila da od silnih cuda blogovi zaglupljuju.

    ОдговориИзбриши
  8. Ooooo :))) evo još jedne u klubu paprika! :)
    Kada sam pročitala naslov recepta, pomislila sam da je to rolat od paprika gdje nema tijesta već se fil maže po paprikama. :) Nikad nisam vidjela niti jela ovakvu varijantu i moram ovo da probam, jer mi izgleda jaaaaako primamljivo. :) Mislim da znam šta će se desiti paprikama koje čuče u zamrzivaču. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Dobrodosla u klub! :))
    Ovo je nastalo kao bojkot pohovanju paprika od jutra do sutra za one hladne musake sa sirom :D

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails