Странице

недеља, 17. фебруар 2013.

Česnica (Božićna pogača)

Iako od Božića prođe mesec i po dana, reših da objavim ovaj post jer pogača, koja je poslužila kao česnica, može da se iskoristi za razne prilike.

Česnica se po starinski pravi kao jednostavna pogača, od brašna (nekad i od mešavine pšeničnog i kukuruznog), soli, masnoće i vode kod nas u pomoravskom kraju. Ipak, sem ove varijante, možete naći i varijnatu suve slatke pite. Ove godine sam preuzela na sebe da kod mame umesim česnicu, pa sam se odlučila za varijantu Mlečne pogače a ideju za ukrašavanje sam našla na kulinarici kod njihove korisnice @none gde ćete videti i jasan slikoviti prikaz kako se pogača ukrašava. Ovo na mojim slikama je prvi pokušaj, posle sam ih pravila još nekoliko ali nisam sitzala da uslikam, pa sam malo omašila uvrtanje latica i čini mi se da sam malkice više rastanjila testo. Sve u svemu rezultat je bio jedna jako dekorativna i preukusna pogača.


Potrebno je:
  • 500g brašna tip 400
  • 200ml toplog mleka
  • 25g svežeg kvasca
  • kasičica secera za narastanje kvasca + jedna kašika u brašno
  • vršna kasičica soli
  • 1 jaje
  • 1 šoljica ulja = 80ml
  • pola margarina
Priprema:

Podeliti margarin na četiri dela - tri veća i jedan manji komad za premazivanje tepsije i pogače.
Od ukupne količine zagrejanog mleka odvojite malo za narastanje kvasca.
Zamesite testo (malo duze mesite da bi bilo vazdušasto) pa ostavite da se udupla. Ako je toplo u prostoriji, trebaće mu oko pola sata.
Zatim premesite testo, odvojite parčence veličine oraha za ružicu na vrhu, podelite ga na 4 jufkice, pa svaku razvucite u krug. Tri kruga namažite razmekšalim margarinom, redjajuci ih jedan na drugi, a četvrti ostaje nenamazana i on ide na vrh. Prekrijte testo krpom i ostavite 20 minuta da odstoji.

Nakon što je testo odmorilo, razvucite ga u krug. Prvo malo rukama razvucite testo po sredini pa onda oklagijom. Prebacite u podmazanu tepsiju, malo širu nego što je razvučeno testo. Ovo je iz praktičnih razloga, da biste mogli da lakše baratate testom u tepsiji.
Testo isecite zrakasto na 8 mesta ali ne do kraja. Kao kod katmer kora što sam sekla, možda malo pliće.
Zatim svaku laticu ukoso zaseći  do dna tepsije na jednoj strani. Uhvatite ćošak latice s kraja zasečenog dela pa vrh provucite odozdo na gore kroz isečeno testo (ja sam napravila naopačke greškom) i malo razvucite da se lepo razlista.
Sada ponovo sečemo testo na 8 delova ali ovog puta između isečenih latica i presecamo po sredini.


Od sredine uzmite jedan vrh i provucite odozdo na gore kroz razrez između dve latice, pa malo istegnite testo da se lepo izlista i dovucite vrh do sredine tepsije. Tako odradite u krug a na sredinu testa stavite ružicu. Ružica se pravi lako. Odvojeni komadić testa se razvije u traku i onda se uvuja u krug, s tim što se povremeno zavrne trakica u suprotnu stranu.

Pogaču ostavite da nadođe dok se greje rerna na 220°C. Nadošlu pogaču premazati ostatkom rastopljenog margarina pa po latacima posuti susamom. Ubacite pogaču pa smanjite malo temperaturu rerne i pecite dok lepo ne porumeni celom površinom, nekih 20 minuta.


Prijatno!

10 коментара:

  1. Hohoh, tko nam se to probudio iz zimskog sna? :D Drago mi je da si se vratila pisanju bloga i recepata. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)))
      Hvala Igore! :*
      Nesto sam sebi kao obecala da cu redovnije da pisem. Bas sam se bila ulenjila.

      Избриши
    2. Tako i treba! Što više domaće spize. ;)

      Избриши
  2. Taci, vrlo je fina i zanimljivo mi izgleda tako upletena, bas cu je jednom prilikom napraviti, taman da uvezbam do Uskrsa.:)) p.s. welcome back... nemoj opet da nam nestanes na tako dugo.:)))kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nema tu sta da se vezba, videces i sama, sve ide nekako na ruku :)
      Tu sam :*

      Избриши
  3. Drago mi je da si se ponovno aktivirala na blogu, nedostaju mi tvoji recepti i zapažanja. Pogača je odlična, neka je blagdanska ali uvijek mi je lijepo vidjeti, a i kušati :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Branka. :*
    Moze pogaca za svaku priliku, a kada uhvatis fazon, mozes i sama da kombinujes to uvrtanje u neke druge oblike.

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovanje!
    Čitala sam nekoliko puta postupak kako ste frkali tijesto i nikako ne razumijem. Da li postoji mogućnost da dodate više slika na kojima bi se vidjelo kako ste radili sa tijestom? Lp, Tanja

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Tanja,
    Nemam detaljan postupak u slikama, ali sam gore u tekstu ostavila link ka stranici sa koje sam ja gledala, moguce da link nije dovoljno dobro vidljiv.
    Ostavicu ga ovako
    http://www.coolinarika.com/recept/pogaca-raskosni-bozicni-cvet-/
    Nadam se da ce Vam biti jasnije pomocu ovih slika. Nije toliko komplikovano da se izuvija kolko mozda deluje. :)
    Puno Vas pozdravljam!

    ОдговориИзбриши
  7. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
    Rent a car islamabad | https://www.rcirentacar.com.pk/rent-a-car-islamabad
    https://www.rcirentacar.com.pk

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails